System message

Centenáriumi évadot hirdetett a Kodály Filharmónia Debrecen

Centenáriumi évadot hirdetett a Kodály Filharmónia Debrecen

2023. június 29-én tartotta évadzáró ünnepségét Debrecen klasszikus zenei központja, a Kodály Filharmónia, melyen szó esett a cívisváros professzionális zenei életének elmúlt 100 évéről és a debreceni zenei élet stratégiai kihívásairól egyaránt. 

A hagyományosan szabadtéri, belvárosi helyszínen tartott közösségi rendezvényen Dr. Puskás István, Debrecen kulturális ügyeiért felelős alpolgármestere elismerő szavakkal méltatta az idén centenáriumát ünneplő Kodály Filharmonikusok valamint a Kodály Kórus kultúraformáló tevékenységét. Az alpolgármester úgy fogalmazott: a klasszikus zene a Kodály Filharmóniának köszönhetően egyre jelentősebb szerepet játszik a város életében. Az évadzáró helyszíne, látogatottsága is szép szimbóluma annak, milyen szoros együttműködésben él a közönséggel és a városban – hangsúlyozta az alpolgármester. 

Amint Somogyi-Tóth Dániel, Debrecen város főzeneigazgatója, egyben a Kodály Filharmónia Debrecen Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, az idén 100 éves zenekar eddigi tevékenysége példaértékű mind a szimfonikus koncertek, mind az operajátszás terén. A nagy elődök talán nem is sejtették, hogy az akkoriban a MÁV által alapított együttes a centenáriumán – mint az egykori legelső hivatásos vidéki zenekar – zászlóvivője lesz annak a missziónak, mely napjaink komoly kihívásaira világít rá a vidéki hivatásos komolyzenei életen belül. Ismét hangot adott a „Szétnyílt az olló!” elméletének, felhívva a figyelmet arra, hogy a komolyzenei támogatások növekedése az elmúlt években közel 90 százalékban a fővárosi és csak alig 10 százalékban a vidéki szcénát érintette, a zenetanárok várható jelentős fizetésemelése rövidesen pedig még jelentősebb kihívás elé állítja a terület felelős vezetőit. A főzeneigazgató kiemelte, hogy bizakodva várja a közös munkát a Csokonai Nemzeti Színház új menedzsmentjével, a felújított történelmi épület megnyitását és a terveik szerint ősszel újra elinduló operajátszást. Amint hangsúlyozta: mivel a Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatkiírásában elvárásként szerepelt a vidéki operajátszás fellendítésének ügye, ezért biztos benne, hogy új és gyümölcsöző időszak nyílhat az intézmények együttműködésében is.

Somogyi-Tóth Dániel megköszönte a művészeti vezetés – Kollár Imre, Bényi Tibor, Kocsis-Holper Zoltán –, a zenekari és énekkari művészek egész éves munkáját. Az alkalomhoz illően az együttesek olyan műsorszámokkal színesítették térzenei programjukat, mely visszaadta az elmúlt hónapok sokszínű repertoárját. A Kodály Kórus Vajda János és Gyöngyösi Levente műveiből válogatott, a zenekar pedig Kodály Zoltán Háry János című daljátékának Intermezzoját játszotta Kollár Imre vezető karmester vezényletével. Az ünnepi alkalom záró akkordja Orff Carmina Burana-jának részlete volt, visszautalva arra a több mint 10.000 nézőt elérő összművészeti koncertshow-ra, mely a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával valósult meg az ország több helyszínén.  

A Kodály Filharmonikusok és a Kodály Kórus legközelebb augusztus 16-án lépnek színpadra Debrecenben; a Klasszikusok Éjszakáján a hagyományokhoz híven kisebb utcakoncerteket, és egy nagyszabású hangversenyt adnak a Kossuth téren. Ezt követően a II. Kodály Nemzetközi Zenei Versenyt rendezik meg augusztus 21-28. között, melyen ezúttal a világ minden tájáról érkező fiatal karmesterek mérettetik meg magukat a debreceni közönség előtt a Kölcsey Központban, többek között Kodály Zoltán szintén éppen 100 éves Psalmus Hungaricus-ának vezénylésével.

 

 Somogyi-Tóth Dániel – Debrecen város főzeneigazgatója, a Kodály Filharmónia Debrecen ügyvezető-művészeti vezetője

 

Kollár Imre – a Kodály Filharmonikusok vezető karmestere

 

Kocsis-Holper Zoltán – a Kodály Kórus vezető karnagya

 

Bényi Tibor – a Kodály Filharmonikusok állandó karmestere

 

Kodály Kórus

Kodály Filharmonikusok

 

 

Fotók: Trilite Studio

This webpage use cookies. Cookies stored on your computer.