System message

A pécsi közönséget is elbűvölte a Kodály Filharmonikusok és a Kodály Kórus

A pécsi közönséget is elbűvölte a Kodály Filharmonikusok és a Kodály Kórus

Szeptember 8-án együtteseink, a Kodály Filharmonikusok (vezető karmester: Kollár Imre) és a Kodály Kórus (karigazgató: Kocsis-Holper Zoltán) lépett színpadra a pécsi Zeneszüret Fesztivál keretében. A nívós Opera Gálán olyan népszerű operaáriák részletei csendültek fel mint a Nabucco, Aida, Don Carlos, Otello, Carmen, a Parasztbecsület és a Tosca.  

Az operarészleteket világhírű énekesek adták elő. Az argentin világsztár tenorista José Cura mellett Ester Pavlu (mezzoszoprán) és Piero Terranova (bariton) tette különlegessé a gálaestet.

A Nabucco - Rabszolgák kórusát a Kodály Kórus vezető karnagya, Kocsis-Holper Zoltán vezényelte. 

 
A Kodály Filharmonikusok zenekari művésze, Domján Viktória (fuvola) megosztotta velünk a José Curával való közös munka során tapasztalt élményeit: 

„Óriási élmény volt a José Curaval zajló próbafolyamat, felkészülés. A maestro fiatalos lendülettel és energiával vett részt a munkában, zenekarunk művészeit értő füllel, odafigyeléssel segítette. A próbákat mindvégig a tökéletességre való törekvés jellemezte, professzionizmusát átjárta a humor és kedves személyisége.”

Domján Viktória zenekari művész – fuvola 


Kissné Galuska Anikó zenekari művész (brácsa) szintén méltatta a Maestro munkájának a fantasztikus lendületét, melyet átjár a humorérzék és a szakmai szigor közös egyvelege:

„José Cura fantasztikus hangja valahányszor énekelt, lenyűgöző volt számunkra. Igazi élmény egy ilyen csodálatos hangú énekessel együtt muzsikálni. A délies temperamentum megnyilvánult nem csak abban ahogy énekelt, de egész személyisége magában hordozza ezt a latin-amerikai és európai kulturális elemek ötvöződéséből eredő szabadságot, és humorérzéket. Szinte éreztem a partnernőjével énekelt duettekben az argentin tangók tüzességét, a férfi- női kapcsolatok parázsát. Ugyanakkor szakmai szempontból nagyon alapos és szigorú volt. Konkrét instrukciókkal, és hasonlatokkal érzékeltette, hogy mit hogyan képzel el, ezzel segítette munkánkat. Karmesterként is megmutatta magát ha csak a ráadás darab erejéig is, közben énekelt is... ezt még korábban nem tapasztaltam meg, érdekes újdonság volt. Nagyon várom a következő alkalmat, hogy újra varázsoljon körénk egy kis szenvedélyekkel teli, hol drámai hol pedig felszabadult zenei világot, amelyben mi is elmerülhetünk.”


Kissné Galuska Anikó szerint Ester Pavlu cseh mezzoszoprán énekművész kiválóságát a természetesség, zenei kifejezőképesség és alázat adja. Azt is megosztotta velünk, hogyan egészítette a kettőst Pierro Terranova, világhírű bartion énekművész:

„Külön kiemelném Ester Pavlu mezzoszoprán csodálatos meleg hangszínét: hol drámai, hol kacér, hol könnyed érzékenységgel előadott dalaiban teljes átéléssel formálta meg az adott karaktereket, ahogyan az ária vagy duett megkívánta. Rég hallottam ilyen fantasztikus Carment, átélte és odavarázsolta a főszereplőnőt, pedig nem az egész operát játszottuk. Ez igen nehéz feladat, ilyen rövid idő alatt megéreztetni a közönséggel hogy miről is szól az adott ária, miről is szól az egész darab... 

Magával ragadó volt a próbákon a zene iránti alázata, manírmentes szerény egyénisége mely szenvedéllyel, drámai képességekkel és fantasztikus kifejezőképességgel is párosult. Bevallom lenyűgöző volt mind a szakmai tudása, tehetsége, mind pedig dekoratív megjelenése, melyet végtelenül szimpatikus emberi oldala még csak tetézett.

Pierro Terranova hangja nagyon jól kiegészítette José Cura-t, ami a kettősükben is szépen egybeforrt. Nagyon szép hangszíne van és a drámai kifejezésmód is érvényesült amikor énekelt.

José Cura, Ester Pavlu és Pierro Terranova három nagyszerű énekes! Bármikor szívesen hallgatnám lenyűgöző énekhangjukat! Boldog vagyok hogy részem lehetett a velük való közös muzsikálásban.”

Kissné Galuska Anikó zenekari művész – brácsa

 

ELŐADÓK:

Kodály Filharmonikusok
Kodály Kórus
José Cura - tenor
Ester Pavlu - mezzoszoprán
Piero Terranova - bariton

Vezényel: Mario de Rose

MŰSOR:

Verdi: Otello, I. fevonás (részlet)
Verdi: Otello, III. felvonás - „Dio, mi potevi scagliar'
Verdi: Nabucco - Sinfonia
Verdi: Nabucco - „Gli arredi festivi”
Verdi: Aida, IV. felvonás (részlet)
Verdi: Aida, IV. felvonás - „L’abborrita rivale”
Verdi: Don Carlos, III. felvonás - „O don fatale, o don cruel”
Verdi: Don Carlos, III. felvonás - „È lui, desso, l’infante”
Bizet: Carmen, I. felvonás - Habanera
Bizet: Carmen, I. felvonás - Seguidilla
Puccini: Tosca, III. felvonás - Levélária
Puccini: Tosca, I. felvonás - Te Deum
Mascagni: Parasztbecsület - Intermezzo
Mascagni: Parasztbecsület - „Inneggiamo, il Signor non è morto”
Mascagni: Parasztbecsület - „Voi lo sapete, o mamma”
Mascagni: Parasztbecsület - „Ah! lo vedi, che hai tu detto?”
 

A 100 éves Kodály Filharmonikusok ünnepi évadának lezárásaképp, június 7-én Debrecenben is találkozhatnak José Curával a Főnix Arénában, Centenáriumi Évadzáró Gála című koncertünkön. Jegyek szeptember 15-től vásárolhatók!

A koncert Napló és Korzó bérletünk részeként is megtekinthető. 

Bővebben bérleteinkről IDE KATTINTVA olvashat.

 
 
  
 
 
 
 
 
 
Fotók: Filharmónia Magyarország
This webpage use cookies. Cookies stored on your computer.