System message

Adventi hangverseny: a Capella Savaria-t is köszönthetjük a Kölcsey Központ színpadán

Adventi hangverseny: a Capella Savaria-t is köszönthetjük a Kölcsey Központ színpadán

Advent nem csupán a napok visszaszámlálása karácsonyig, hanem a várakozás időszaka, amely sokunk számára az év legcsodálatosabb periódusát jelenti. Lehetőséget nyújt arra, hogy megálljunk egy pillanatra, lecsendesedjünk, és megleljük magunkban a békét a rohanó mindennapok világában. December 5-én a Kölcsey Központban Adventi hangversenyünkön csodálatos hangszerek és gyönyörű dallamok kísérnek végig minket a hétköznapok meghittségében.

A koncert alkalmával a legrégebbi, korhű hangszereken játszó magyar kamarazenekart: a Capella Savaria-t köszönthetjük a színpadon!

A Capella Savaria zenekar

Az együttes indulásának éve 1981-re datálható. Elnevezése az alapító város, Szombathely római kori megfelelőjét idézi. A zenekart Németh Pál alapította, majd 1999-től egészen napjainkig az együttes művészeti vezetője és koncertmestere Kalló Zsolt.

A Capella Savaria újító törekvéseivel hamar feltűnést keltett. Repertoárja a barokk és a klasszikus korszakok kiemelkedő műveire terjed ki. A művészek az előadások során korhű hangszereket szólaltatnak meg a zenei autentikusság érdekében. A színpadon életre keltett eszközök között a nézők nemcsak hiteles másolatokat, hanem olyan hangszereket is hallhatnak majd, melyek a XVIII. századi hangszerkészítő mesterek keze munkáját dícsérik.

Az évek során széles körű elismertségre tettek szert. Több mint 20 európai országban, Észak-és Dél-Amerikában, valamint Izraelben is adtak már hangversenyt. Rádió-és televízióműsorok, magyar régizene fesztiválok elmaradhatatlan résztvevői. Több mint nyolcvan hanglemezük készült, ezek közül öt az "Év hanglemeze" díjat is elnyerte. A felvételek több mint kétharmada világelső felvétel, melyek zenetörténeti jelentősége nemzetközi szinten elismert. A kanadai Opus Magazine így ír róluk: „Európa egyik legjobb zenekara”.

Ezúttal Händel "Messiás" című műve köti össze majd a szíveket, melynek szövegét az Ó-és az Újszövetség egyes szakaszaiból állították össze. 1742-ben már a bemutató is egy igen nemes céllal valósult meg egy árvaház javára, de később is hosszú időn át jótékonysági céllal adták elő ezt a remekművet.

 

Kocsis-Holper Zoltán, a Kodály Kórus vezető karnagya

A Liszt és Prima Primissima-díjas zenekart december 5-én hallhatják Adventi hangversenyünkön, a Kölcsey Központ Nagytermében. Közreműködik Kovács Ágnes (szoprán), Thurnay Viola (alt), Megyesi Zoltán (tenor), Cserményi Zsombor (basszus), valamint a Kodály Kórus, vezényel a kórus vezető karnagya, az Artisjus- és KÓTA-díjas Kocsis-Holper Zoltán.

Felhívjuk a kedves közönségünk figyelmét, hogy már csak az utolsó jegyek elérhetőek, melyeket Simonffy utca 4-6. szám alatt található Klassz Pont jegyirodánkban és IDE KATTINTVA vásárolhatnak meg!

Kodály Kórus

This webpage use cookies. Cookies stored on your computer.